Kaalilaatikosta on moneksi

Kaalilaatikosta on moneksi

Suomessa suosituin kaalilaji on ehdottomasti valkokaali , joka tunnetaan myös nimellä keräkaali ja yksi suomalaisista ruokalajeista, jota voidaan varmasti jo hyvällä syyllä kutsua klassikoksi, on ehdottomasti kaalilaatikko. Sen sesonkiaika onkin juuri näin syksyllä, joten lienee paikallaan tutustua tähän tuttuun, mutta yllättävän monipuoliseen herkkuun hieman tarkemmin.

Ja onhan toki hyvä muistuttaa myös kaalilaatikon olemassaolosta niille kotikokeille, jotka eivät ole syystä tai toisesta sitä pitkään aikaan kokeilleet. Moni myös saattaa kuvitella inhoavansa kaalilaatikkoa sillä perusteella, että ei pitänyt siitä lapsenakaan eikä ole sen koommin edes viitsinyt maistaa. Tällaisia johtopäätöksiä on helppo kumota antamalla vaikkapa sitten kaalilaatikolle uusi mahdollisuus.

Mikä olisikaan pimenevässä syysillassa kotoisampaa kuin uunista leviävä kypsyvän kaalilaatikon tuoksu. Sitä tuskin malttaa odottaa, että saa lusikoida höyryävän annoksen vierelle puolukkahilloa ja kaataa lasiin kyytipojaksi kylmää maitoa.

Yksinkertainen kaalilaatikko uunissa

Harva kaaliruoka on yhtä helppo valmistaa kuin kaalilaatikko. Käytännössä ainekset tarvitsee ainoastaan pilkkoa ja ruskistaa ja sitten koko laatikon voikin laittaa uuniin kypsymään noin tunniksi, jonka aikana voi itse keskittyä muihin askareisiin tai ottaa vaikkapa päivätorkut. Kokeilemisen arvoinen resepti on esimerkiksi tämä Herra Snellmanin kaalilaatikko.

Kaalilaatikko varhaiskaalista

Keräkaali antaa satoa monta kertaa vuodessa ja ajankohdan perusteella kaalit voidaankin jaotella varhais-, kesä-, syys-, ja talvikaaleihin. Aikaisemman sadon kaalit eli varhaiskaali ja keräkaali eroavat myöhemmistä kaaleista siinä, että ne ovat rakenteeltaan löyhempiä ja koostumukseltaan rapeampia. Aikaiset kaalit myös painavat vähemmän kuin tiiviit ja kookkaat syyskaalit.

Vaikka kaalilaatikko onkin perinteisesti mielletty syysruoaksi, voi sen valmistaa minkä tahansa sadon kaalista. Oikeastaan ainoa huomioon otettava asia onkin se, että varhaiskaali pehmenee nopeammin, joten sitä ei tarvitse paistaa tai keittää niin pitkään kuin syyskaalia.

Kaalilaatikkoa on helppo muunnella

Kaalilaatikko on tosiaan vaivattomasti muokattavissa omien ruokailutottumusten ja vaikkapa allergioiden mukaan. Munamaidon voi korvata lihaliemellä ja riisin voi halutessaan jättää pois. Lisää makua kaalilaatikkoon saa monessa ohjeessa alun perinkin olevalla siirapilla, mutta muita kokeilemisen arvoisia vinkkejä ovat esimerkiksi valkosipuli ja tomaattipyree. Tai entä miltäpä kuulostaisi kaalilaatikko rapealla juustokuorrutuksella!