Kun ikää tulee: Pidä huolta ajokunnostasi

Kun ikää tulee: Pidä huolta ajokunnostasi

Autoiluharrastus on monelle eläkeläiselle mielekästä tekemistä ja toisinaan myös välttämätön keino päästä liikkumaan kodin ulkopuolella. Oman auton huolto, kunnostaminen ja siistinä pitäminen, sekä autolla ajaminen ovat asioita, joista ei haluaisi luopua. Jos olet innostunut auton huoltamisesta itse, niin täältä löytyy hyviä ohjeita perushuoltoihin.

Monet pystyvät hyvin autoilemaan iäkkäänäkin, mutta itseään kannattaa silti tarkkailla. Iän tuomat asiat vaikuttavat kuitenkin jossain vaiheessa myös ajokykyyn. Tärkeimmät ajamiseen vaikuttavat asiat ovat tietysti näkö ja reagointikyky ja varmuus siitä, että ajon aikana pysyy hereillä ja valppaana.

Näkö autoillessa

Näön on oltava autoillessa kunnossa. Näköä voidaan toki korjata silmälaseilla, mutta yksi vaarallisimmista autoiluun vaikuttavista näköongelmista putkinäkö. Putkinäkö aiheuttaa sen, että näkökenttä pienenee ja ympäristön havainnointikyky huononee.

Reagointikyky ja väsymys

Autoillessa on tärkeää pysyä valppaana ja vanhetessa reagointikyky saattaa harmillisesti laskea. Tällöin kannattaa arvioida omaa reagointikykyään itse ja kysyä myös mielipidettä läheisiltä. Jos tunnet kovaa väsymystä esimerkiksi iltapäivisin, kannattaa välttää autoilua silloin.

Milloin lääkärin tarkastukseen?

Autoiluun liittyvä lääkärintarkastus kannattaa aina jos epäilee ajokykyyn vaikuttavien tekijöiden heikentymistä tai jos on itse epävarma turvallisuudestaan liikenteessä. Lääkäri osaa kysyä oikeat kysymykset ja antaa arvionsa ajokyvystä sekä auttaa tarvittaessa ajokyvyn ylläpitämistä.

Kuvaoikeudet: born1945

Tagged with: